Da jeg var en helt ung og slap fyr i det lokale fitnesscenter, brugte jeg kalkblokke – jeg indrømmer det. I dag er jeg mindre ung (stadig slap), men jeg bruger ikke kalkblokke længere.
… men hvad så med flydende kalk til træning?
Jeg købte og testede 3 forskellige produkter for at se, hvor meget mit greb blev forbedret, og hvor meget det flydende kalk støvede.
Herunder kan du læse mine tanker om flydende kalk til træning fra disse brands:
- Barbenders
- MM Sports
- Bodyman
Som altid kårer jeg Fredes Favorit, så du kan se, hvilket produkt der er min favorit.
Kriterier for sammenligning
Effektivitet er uden tvivl det vigtigste kriterie. Jeg scorer forbedringen af grebet med point fra 0 – 100. Jo højere en score, jo mere forbedrer kalken grebet om stangen. Succes-kriterierne er:
- Lav score: Jeg tabte stangen ned i hovedet på mig selv.
- Medium score: Mit greb var lidt forbedret
- Høj score: Mit greb var som limet fast til stangen
Et af de store problemer med kalk til træning er, at det støver. Derfor vurderer jeg naturligvis, hvor meget støv kalken efterlader. Succes-kriterierne er:
- Lav score: Kalken støvede stort set ikke.
- Medium score: jeg klarede mig ved at tørre lidt af efter træningen.
- Høj score: Rengøringspersonalet i Fitness World hader mig.
Jeg synes, at pris er et vigtigt kriterie – også når det kommer til flydende kalk til træning. Derfor rangerer jeg også produkterne i forhold til prisen.
- Effektivitet
- Pris
- Støv
Effektivitet er uden tvivl det vigtigste kriterie. Jo højere en score, jo mere forbedrer kalken grebet om stangen. Succes-kriterierne er:
- Lav score: Jeg tabte stangen ned i hovedet på mig selv.
- Medium score: Mit greb var lidt forbedret
- Høj score: Mit greb var som limet fast til stangen
Jeg synes, at pris er et vigtigt kriterie - også når det kommer til flydende kalk til træning. Derfor rangerer jeg også produkterne i forhold til prisen.
- Lav score: Dyrt dyrt dyrt
- Medium score: Det kan blive endnu billigere
- Høj score: Nu er vi ved at være der (man er ved jyde)
Et af de store problemer med kalk til træning er, at det støver. Derfor vurderer jeg naturligvis, hvor meget støv kalken efterlader. Succes-kriterierne er:
- Lav score: Kalken støvede stort set ikke.
- Medium score: jeg klarede mig ved at tørre lidt af efter træningen.
- Høj score: Rengøringspersonalet i Fitness World hader mig.
Opsummering af testresultater
Er der noget ved tabellen herover, der ser skørt ud?
Jeg ved det – de her tre produkterne minder så meget om hinanden, at jeg ikke har kunne rangere dem på effektivitet, eller hvor meget støv de efterlader.
Hvis jeg puttede dem alle i neutrale beholdere, ville jeg aldrig kunne kende forskel. Hvad betyder det så for testen? Det gør det hele meget simpelt – vælg den billigste!
* Nedenstående priser er aktuelle i efteråret 2022 og kan have ændret sig:
Barbenders flydende kalk (250 ml) - fedt design, fin pris
Om
Okay, jeg prøver at holde de her anmeldelser korte – for der er ikke meget at fortælle, når produkterne minder så meget om hinanden.
Pistol for panden og én grund til at vælge Barbenders’ flydende kalk til træning:
Flasken har et fedt design
Designet er selvfølgelig helt ligegyldigt, men jeg havde en pistol for panden.
Overvejer du at købe produktet? Hvis du vil betale 20 kroner ekstra for et fedt design til et produkt, der alligevel bare skal ligge i tasken – så slå dig løs. Flydende kalk er et ret billigt produkt, og 250 ml holder til mange træninger, så det er ikke noget, der sprænger budgettet.
MM Sports flydende kalk (250 ml) - Fin effektivitet i 2 størrelser
Om
Der er en fordel ved den flydende kalk fra MM Sports – den fås i to størrelser.
Hvis du gerne vil have flydende kalk, som du kan tage med rundt i lommen til dine træninger, så kan du vælge 100 ml størrelsen.
Hvis du vil have 250 ml størrelsen, ser jeg ikke rigtig nogen grund til at købe dette produkt – spar en 10’er, og hop videre til næste produkt.
Bodyman flydende kalk (250 ml) - Fint produkt, skarp pris
Om
Så er jyden sgu tilbage i mig – den flyende kalk fra Bodyman er min favorit. Den er mindst lige så god som de andre, og så er det den billigste.
Flasken får en tredjeplads for designet – men som jeg allerede har konkluderet, er det helt ligegyldigt.
Holdbarheden efter påføring er ret god, så jeg behøver ikke at tage flasken med rundt i centeret.
Hvad er flydende kalk?
Flydende kalk er et alternativ til de klassiske kalkblokke. De klassiske blokke består af magnesiumkarbonat – de gælder også for den flydende kalk.
De tre produkter, jeg har købt og testet, indeholder alle:
- Magnesiumkarbonat
- Alkohol
Herudover indeholder den flydende kalk fra Barbenders også kolofonium, som er en form for harpiks, som udvindes af nåletræer. Ingrediensen findes i produkter som tape, bleer, mascara mm.
Kalken fra Barbenders indeholder også hydroxypropylmethylcellulose. Og det ved du naturligvis godt, hvad er… Men jeg forklarer det lige alligevel. Hydroxypropylmethylcellulose er kemisk modificeret cellulose. Det anvendes som fortykningsmiddel og er med til at give den flydende kalk den rette konsistens. Det stammer fra cellulose, som findes i plantefibre.
Hvordan bruger man flydende kalk til træning?
Det er superlet at bruge flydende kalk til træning. Sådan gør du:
- Ryst flasken
- Påfør cirka 1,5 ml i håndfladen
- Fordel kalken i dine håndflader
- Vent 10 – 15 sekunder, mens kalken tørrer
Når du har påført et lag kalk, vil det oftest være effektivt under hele træningen. Det kan dog være nødvendigt at påføre lidt ekstra. Det er en stor fordel, at kalken bliver siddende, da du i de fleste tilfælde undgår at skulle bære flasken med rundt i træningscenteret.
Hvad er fordelene ved flydende kalk?
Der er flere fordele ved at bruge flydende kalk til træning. Her er nogle af de største fordele, jeg har oplevet:
- Let at dosere og fordele
- Holder i lang tid
- Sviner mindre end kalkblokke
- Billigt at bruge
- Tilladt i flere danske fitnesscentre
Lad mig uddybe fordelene en smule.
Når du anvender kalkblokke, kan det være svært at fordele kalken på hele håndfladen og mellem fingrene. Det fører ofte til, at du bruger langt mere kalk, end du har brug for. Det undgår du med flydende kalk til træning. Her kan du påføre en smule, som du let kan fordele i håndfladen, inden det når at tørre.
En anden stor fordel er, at den flydende kalk holder i meget længere tid end kalkblokke. Af den grund skal den ikke påføres lige så ofte. Det leder til den næste fordel. Flydende kalk støver mindre på grund af den flydende konsistens og den lavere mængde.
De fleste flydende kalk indeholder 250 ml. Du skal bruge cirka 1,5 ml pr. træning. Det vil sige, at en flaske vil kunne bruges til 166 træninger. Hvis du køber et produkt til 70 kroner, betyder det, at det koster under 50 øre pr. træning at bruge flydende kalk.
Sidst men ikke mindst er det naturligvis en fordel, at du må bruge flydende kalk i de fleste kommercielle fitnesscentre. Det er nemlig ikke altid tilfældet med kalkblokke. Det gælder blandt andet for Danmarks største fitnesskæde – Fitness World.
Hudgener
Enkelte personer kan opleve hudgener ved brug af magnesium. Dette bør du overveje inden køb.
Herudover anbefales det, at du vasker og fugter dine hænder med en god håndcreme, efter du har brugt magnesiumkalk – både i flydende og fast form. Grunden til det er, at kalk absorberer fugt fra din hænder.
Skal du vælge kalkblokke eller flydende kalk til træning?
Jeg har nu både prøvet at bruge kalkblokke og flydende kalk til træning. Så hvilken skal du vælge? Der er en grund til, at jeg ikke fremhæver kalkblokke i denne oversigt – jeg kan næsten ikke finde nogle grunde til at bruge det.
Det eneste argument for at bruge kalkblokke ville være, at det kan være billigere. Men som jeg allerede har fremvist, så er flydende kalk ret billigt.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Her besvarer jeg ofte stillede spørgsmål om flydende kalk til træning.
Er flydende kalk bedre end kalkblokke?
Jeg foretrækker flydende kalk – og det gør dit fitnesscenter også. Det støver mindre, og det fungerer ret effektivt.
Hvad er fordelene ved flydende kalk til træning?
Flydende kalk til træning kan være med til at forbedre dit greb. Jeg bruger det især til tungere løft med en stang – eksempelvis bænkpres.
Hvilke øvelser kan jeg bruge flydende kalk til?
Du kan bruge flydende kalk til alle øvelser, hvor du føler, at et bedre greb vil højne din performance. Jeg bruger det særligt til pull ups, chin ups og bænkpres.